Umrl je Alojz Lah, predsednik KK Komenda

V 83. letu se je poslovil g. Alojz Lah, dolgoletni predsednik Konjeniškega kluba Komenda, častni občan občine Komenda in prejemnik nagrade za življenjsko delo Kasaške zveze Slovenije. Bil je kmetovalec, obrtnik, trgovec, sejmar in še mnogo drugega. Veljal je za krepkega in odločnega človeka, ki je ravnal mirno, preudarno in modro.

Kot so ob podelitvi nagrade za življenjsko delo leta 2015 o njem zapisali v njegovem KK Komenda za njegovo življenjsko zgodbo velja: »Ni prave poti brez volje, vztrajnosti in zastavljenega cilja.«

Lojze s Klanca pri Komendi je odraščal ob bratu in štirih sestrah. Po zaključku šole v Mostah je ostal doma in sprva kmetoval. Kot samouk je začel s kovaštvom, po letu 1968 pa kot obrtnik nadaljeval s kmečkimi gumi vozovi, branami, kultivatorji za traktorje, priključki za prikolice z vozovi. Z devetimi zaposlenimi je postal poznan na takratnem jugoslovanskem trgu po izdelavi platišč za kmetijske stroje in viličarje.

Nagel tempo življenja in stresni trenutki so načeli njegovo zdravje in zdravnik mu je svetoval, naj počne tisto, kar ga pomirja. In kupil je konja. Vsak dan je preživel nekaj časa na hipodromu, kjer je že bil član kluba. Zdravil kmalu ni več potreboval, saj je imel - konja.

1978. leta, po nekajletnem delu, kot podpredsednik kluba ob Janku Juhantu, je postal predsednik Konjeniškega kluba Komenda. Klub je nadaljeval začrtano delo in začel povezovati tudi druga društva v Komendi. Pod predsednikovanjem Lojzeta Laha se je pričela gradnja tribune v Komendi. Leta 1980, ko je bila tribuna že domala gotova, je Konjeniški klub razvil svoj prapor. Z denarjem od prirejanja tombol pa so pridobivali zemljišča, širili in podaljšali kasaško stezo, kupili traktor za urejanje steze, posodabljali hlev, itd.

Sredi devetdesetih let minulega stoletja je Lojze Lah, z njegovim podjetjem Kmetijski center Lah Komenda in še s štirimi razstavljavci pripravil prvič razstavo kmetijskih strojev in mehanizacije v Komendi.

Kasaške prireditve in sejmi so tako iz leta v leto postajali vse bolj prepoznavna, povezovalna in uspešna dejavnost Konjeniškega kluba Komenda. Posledično so tako leta 2010 predali v namen nove hleve, ki so danes med najlepšimi v Sloveniji. 

Konjeniški klub Komenda s predsednikom Lojzetom Lahom je bil vsa leta njegovega predsedovanja v več kot štiridesetletnem obdobju, razvojni in organizacijski motor družabnih oziroma športno-društvenih in poslovnih dogajanj v občini in tudi izven nje. 

Leta 2002 je Lojze Lah na slavnostni seji Občinskega sveta ob občinskem prazniku prejel priznanje - listino Častnega občana občine Komenda. 

Alojz Lah je več kot 40 let s svojimi sodelavci vodil Konjeniški klub Komenda. Strokovno znanje in izkušnje je prenašal na mlajše rodove, ki bodo zdaj prevzeli vodenje kluba. Po njegovih naukih, bodo morali to delo opravljati z veliko mero spoštovanja do bogate zgodovine in dediščine Konjeniškega kluba Komenda ter dela predhodnikov.

Člani KK Komenda so ob smrti svojega predsednika sporočili, da so mu za vsa leta srčnega in predanega dela v klubu iskreno hvaležni. »Počivaj v miru,« so dodali.

Svojcem, bližnjim in prijateljem v imenu kasaške družine izrekamo iskreno sožalje, vam Lojze pa izražamo veliko hvaležnost ter globok poklon. Počivajte v miru.

Nazaj