Rjavec Maugli še proti drugi zmagi

Ljubljanska milja: najboljši kasaški konji in pester program za obiskovalce

Ljubljanski hipodrom bo na svoji največji prireditvi sezone gostil najboljše kasače iz vseh slovenskih kasaških klubov. Prva nedelja v septembru je že tradicionalno rezervirana za mednarodno dirko imenovano ljubljanska milja, v katero organizator povabi trenutno najboljše konje v Sloveniji in okolici. Ob tem bo stožiški oval tudi prizorišče državnega prvenstva za 3-letne kasače in drugih pomembnih preizkušenj kasačev.

Da je ljubljanska milja že zdavnaj prerasla slovenske okvirje, ne samo v organizacijskem in finančnem smislu, priča tudi lanskoletni zmagovalec, 6-letni kastrat Maugli. Ta je slavil v izjemnem slogu in poleg zanesljive zmage dosegel tudi rekord slovenskih hipodromov, ki naše kasaštvo še približuje razvitejšim kasaškim državam.

Lastnik iz Srbije, voznik s Švedske in trener iz Slovenije

Zasedba okrog enega trenutno najboljših kasaških konjev v širši regiji je segala od juga do severa Evrope. Njegov lastnik je namreč srbski poslovnež Dejan Bačić iz Subotice, trener Janko Sagaj iz Kjučarovcev, vozil pa ga je Peter Zadel, sicer Slovenec, ki pa že skoraj desetletje živi in dela kot kasaški voznik in trener na Švedskem. Dopust v domovini je med drugim izkoristil za nastop v največji mednarodni dirki pri nas, o ljubljanski milji pa povedal: "Slovensko kasaštvo se sicer v nobenem oziru ne more meriti z razvitostjo in razširjenostjo tega športa na Švedskem, toda dirke kot so ljubljanska milja, ki je ena najprestižnejših v tem koncu Evrope, precej pomagajo pri prepoznavnosti Slovenije v evropski kasaški javnosti."

Na razvitem kasaškem severu vse vidnejše slovenske stopinje

Švedska je poleg Francije in Italije najbolj "kasaška" država stare celine, kjer so dirke s konji med najbolj priljubljenimi dejavnostmi. V zadnjih letih severnjaki vse bolj spoznavajo tudi Slovenijo, ne samo po zaslugi Petra Zadela, ki je tam dosegel že skoraj 100 zmag, temveč tudi po zaslugi odličnih kasačev slovenske reje, ki jih naši lastniki pošiljajo tja trenirat in tekmovat.

Med njimi izstopa 7-letni Frodo S v lasti družine Slana iz Bolehnečicev v Prlekiji. Doslej je namreč zbral že 11 zmag  in zaslužil skoraj 100.000 evrov nagrad. Na Švedskem je s kilometrskim časom 1.10,6 tudi postavil absolutni rekord konjev slovenske reje. Tak rekord je izjemen rezultat tudi v evropskem merilu in dokaz, da slovenski rejci kljub veliko nižjemu proračunu znajo parirati kolegom iz razvitega kasaškega sveta.

Maugli lahko postane šele drugi kasač, ki bi ubranil zmago

A vrnimo se za trenutek še k ljubljanski milji. Zadel je lansko izkušnjo opisal z besedami: "Bilo mi je v veliko čast, da sta me trener Janko Sagaj, ki je trenutno najboljši kasaški trener v Sloveniji, in lastnik Dejan Bačić izbrala za voznika. Pravzaprav v dirki nisem imel veliko dela, saj je bil Maugli enostavno tako dober in praktično vse postoril sam."

Letos bo za Mauglijem v dirki sedel trener Janko Sagaj sam, 6-letni rjavec pa lahko postane šele drugi kasač v zgodovini ljubljanske milje, ki bi mu uspela ubranitev zmage. Čeprav je konkurenca spoštovanja vredna, mu statusa glavnega favorita nihče ne oporeka, potrdil pa ga je tudi z nekaj sijajnimi nastopi v Italiji in na Madžarskem.

"Z dirkami kot je ljubljanska milja se postavljamo na evropski kasaški zemljevid"

Poslovnež Viktor Dolinšek iz Police pri Grosupljem je predsednik Kasaškega kluba Stožice in gonilna sila kasaškega dogajanja v prestolnici. Na njegovo pobudo so pred desetletjem pričeli organizirati ljubljansko miljo: "Ideja je bila, da v Sloveniji po vzoru velikih kasaških držav organiziramo mednarodno dirko na najvišjem nivoju z visokim denarnim skladom, ki zares privabi najboljše kasače. Dirka je hkrati tudi neke vrste nagrada za slovenske trenerje in lastnike, ki s svojimi kasači vso sezono dirkajo na naših hipodromih."

Ljubljansko miljo so umestili v sklop največje prireditve na našem edinem ljubljanskem hipodromu, na kateri izmenjaje vsako leto priredijo tudi največjo kasaško dirko derbi oz. državno prvenstvo za triletnike. Letos je bil derbi v Ljutomeru, Stožice pa bodo kronale državnega prvaka med triletniki.

Bogat program spremljevalnih dejavnosti

Dolinšek dodaja: "Tekmovalni spored je vsako leto septembra v Stožicah zelo bogat - poleg ljubljanske milje je tu še derbi ali državno prvenstvo, velika nagrade Ljubljane za pokal ljutomerskega kasača, letos tudi tolažilni derbi in še in še. Nič manj pestro pa ni bo ob tekmovalni stezi, kjer bo tudi letos kopica dejavnosti, ki vabijo obiskovalce iz Ljubljane in širše okolice, da z nami preživijo čudovit nedeljski popoldan v zeleni oazi glavnega mesta."

Obiskovalci jutrišnjih kasaških dirk bodo tako lahko videli tudi dirke ponijev, se preizkusili v konjskih stavah ali se sprostili ob bogati gostinski ponudbi, na voljo pa bodo tudi posebni piknik prostori, kjer si bodo lahko obiskovalci »sposodili« čisto svoj kotiček širne zelenice ob hipodromski stezi.

Še posebej pester pa bo program za najmlajše. »Otroci bodo imeli ves popoldan kaj početi. Pripravljamo jahanje konj, delavnice za oblikovanje gline, igralne in športne animacije, malo šolo kasaštva, kreativne delavnice Pionirskega doma, jahanje ponijev in še in še, zato vabimo ljubitelje živali, narave in športa vseh generacij, da se nam jutri od 14. ure dalje pridružite na ljubljanskem hipodromu,« zaključi Dolinšek.

 

Nazaj