Peter Zadel ml. osvojil 93. srbski kasaški derbi

Slovenski voznik Peter Zadel ml., ki si zadnjih pet let kruh služi kot trener in voznik kasačev na Švedskem, se je v nedeljo, 11. oktobra, vpisal v srbsko kasaško zgodovino. Na hipodromu v Subotici je namreč s konjem Sabath Blackom AT osvojil srbski kasaški derbi.

Zmaga v  93. srbskem kasaškem derbiju (Srbi prištevajo tudi vse derbije iz skupne države Jugoslavije) je bila suverena, saj sta Zadel in Sabath Black dirko povedla, prepustila vodstvo štalskemu tovarišu, in po 2000 metrih dirke napadla, prevzela vodstvo in odbila napad prvega favorita San Sira, ki je z voznikom Antejem Horvatskim na koncu pristal na drugem mestu. Sabath Black AT, potomec žrebca Amiral Sunda in kobile Simb Lorrikeet, je izkasal čas 1:20,1 na distanci 2600 metrov. Tretje mesto je osvojila kobila Sugar Babe AT iz istega hleva kot zmagovalec, za katero je sedel legendarni madžarski voznik Imre Fazekas. Nagradni sklad je znašal dobrih 7700 evrov.

Tako Black Sabath AT kot Sugar Babe AT sta bila od lanskega leta do letošnje pomladi v treningu na Švedskem, kjer je italijanskemu trenerju pri delu z njima pomagal tudi Zadel. Spomladi sta se lastnik Tomislav Višnjić iz Srbije in Zadel odločila, da dvojico pošljeta v trening v Slovenijo, kjer sta se pri enem najboljših naših trenerjev Romanu Jerovšku pripravljala na nastop v madžarskem derbiju. Oba konja sta sicer registrirana v Srbiji, a ker sta bila v letu skotitve uvožena na Madžarsko, sta s tem pridobila pravico do nastopa tudi v njihovem derbiju, kjer sta na sulkijih sedela slovenska voznika Jože Sagaj ml. in Roman Jerovšek.

Hlev Animal Trade, katerega lastnik je srbski odvetnik Tomislav Višnjić, je imel v derbiju kar šest svojih kasačev. Enega je sicer nekaj dni pred derbijem prodal lastniku iz Belgije, ki je nato derbi vozil sam. Za Višnjića je to že peta lastniška in šesta rejska zmaga v zadnjih sedmih edicijah derbija.

To je sicer že tretja slovenska zmaga v srbskem derbiju od osamosvojitve, dve je s konjema Jegrevu in Isaac Newton AT v letih 2010 in 2017 dosegel Marko Slavič. Slovenci smo tudi sicer v velikih srbskih dirkah zelo uspešni. Legendarno Dužijanco, ki se teče prav tako v Subotici smo tako osvojili kar devetkrat. Že davnega leta 1980 je z Dingom slavil Marko Slavič st., največ, kar pet zmag je dosegel Milan Žan (2003 in 2004 z Nightstar Yankeejem, 2007 z Eliso Diamant, 2008 s Trofe Torp in 2010 s Cash Hammeringom), v zadnjih letih pa sta tri osvojila tudi brata Sagaj – Jože ml. 2011 in 2013 (Bessie in Iuarissa Urby), leta 2017 pa Janko s slovenskim kasačem Tars Starsom.

Srbi so sicer leta 2014 prestavili derbi iz generacije štiriletnikov na generacijo triletnikov in distanco skrajšali na 2100 metrov. Tako so imeli leta 2014 dva derbija, a se je sprememba obdržala le eno leto, saj so nato leta 2016 derbi izpustili in je od leta 2017, ko je s časom 1:16,8 Isaac Newton z Markom Slavičem v Srbobranu postavil rekord derbijev, znova dirka za štiriletnike na distanci 2600 metrov.

Rezultati: http://www.serbia-trot.org.rs/2020/rsu9.pdf

Posnetek dirke: https://www.youtube.com/watch?v=BDAfKDIFLsw

Nazaj