Navodila za kasaške dirke v Stožicah 9. 5. 2021

Spoštovani,

V nedeljo, 9. 5. 2021, bodo na hipodromu Stožice potekal test delovnih sposobnosti konj - kasaške dirke, pod posebnimi pogoji. Na hipodromu bo obvezno potrebno spoštovati navodila NIJZ-ja, ki jih najdete na povezavi: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/prireditve_in_dogodki_splet_28-4-2021.pdf

Ob vstopu je obvezna zaščitna maska, na prostem pa se začitno masko priporoča, če ni mogoče zagotoviti zadostne varnostne razdalje. Zaščitna maska je obvezna v zaprtih prostorih.

Hipodrom se bo odprl ob 12. uri in vsi udeleženci morajo biti na kasaških dirkah do 14. ure, po tem vstop in testiranje na hipodromu ne bo več mogoče. Vhod na hipodrom bo mogoč iz SV strani (standardni vhod za tekmovalce v padok; cesta mimo Derby bara, čez gozd in pred mostom levo).

Z vsakim konjem bo omogočen vstop vozniku in še eni spremljevalni osebi (trener ali lastnik).

Vsi udeleženci in organizacijsko osebje (vozniki, trenerji, lastniki, snemalci, veterinarji,…), ki sodeluje pri izvedbi, se dirk lahko udeležijo če predložijo negativni rezultat testa na virus SARS-CoV-2 z metodo verižne reakcije s polimerazo (test PCR) ali hitrega antigenskega testa (test HAG), ki ni starejši od 72 ur. 72 ur se šteje od dneva in ure izdaje potrdila o testiranju.

Vsem (2 osebi konja) bo omogočeno brezplačno testiranje na samem hipodromu, pred vstopom v padok.

Predložitev negativnega testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2 ni potrebna osebam, ki imajo (morajo pa na vhodu v padok izkazati s potrdilom):

 1. dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev,
 2. imajo potrdilo zdravnika, da so preboleli COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev. Laboratorijski izvid, ki izkazuje prisotnost protiteles proti virusu COVID-19 ni zadosten dokaz.
 3. dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je preteklo od prejema:
  • drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer najmanj sedem dni,
  • drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni,
  • prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni,
  • odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag najmanj 14 dni,
  • prvega odmerka cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca najmanj 21 dni,
  • drugega odmerka cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology preteklo najmanj 14 dni,
  • drugega odmerka cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali
  • drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni.

Upoštevajo se tudi dokazila o testiranju, ki so bila izdana v tujini če so bila izdana v državah članicah Evropske unije oziroma državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Ruski federaciji, v Združenih državah Amerike, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske.

Pogoj za konje:

Pogoj s stališča veterinarske zakonodaje je to, da imajo konji 1 krat letno opravljen pregled na IAK v skladu z 8. členom Pravilnika o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranje kužne malokrvnosti konj (Anaemia infectiosa equorum) (Uradni list RS, št. 99/06).

Konji morajo biti nastanjeni v padoku na hipodromu, saj bo v primeru nadzora prihod na hipodrom iz hlevov onemogočen.

Nazaj