KASAŠKA AKADEMIJA 2020

Letošnja Kasaška akademija Kasaške zveze Slovenije je potekala konec marca v sejni sobi Hale Tivoli. Aktualnim epidemiološkim razmeram prilagojena prireditev je bila tako precej drugačna, kot smo je bili vajeni v preteklih letih. Organizatorji so se tako odločili za prenos dogodka v živo preko spleta.

Kljub okrnjeni sezoni 2020, v kateri klubi organizatorji v sodelovanju s krovno zvezo niso uspeli izvesti več kot polovice predvidenih tekmovalnih dni, so slovenski trenerji in rejci znova pokazali nekaj vrhunskih rezultatov. Ti so bili znova v ospredju tradicionalne Kasaške prireditve, katere korenine segajo v leto 2014. Letos je bila tako organizirana že osma po vrsti, žal pa zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa v precej skromnejši obliki.

 

Kasaška zveza je podelila skupno 13 nagrad in priznanj:

 

Najboljši voznik ponijev: Jaka Šušteršič

Devetletni Jaka Šušteršič je v lanski sezoni med našimi najmlajšimi, vozniki poni dirk, dosegel najboljše rezultate. Sin kasaškega voznika Mihe Šušteršiča je dirkal s kobilco Lili, s katero je že v prejšnjih sezonah dosegal lepe rezultate, lani pa je v šestih nastopih osvojil dve zmagi, ter po eno tretje in četrto mesto.

Najboljša voznica: Darja Trontelj Dolinšek

Najboljša voznica leta 2020 je lani navduševala s svojo kobilo Michelle, s katero je opravila vse svoje nastope in dosegla dve zmagi. V karieri je dosegla že 33 zmag, njen največji uspeh pa je zmaga na državnem prvenstvu triletnikov leta 2017 z Didier Bleujem z rekordom prvenstev.

Najboljši voznik: Janko Sagaj

Janko Sagaj že nekaj let spada v sam vrh slovenskih kasaških voznikov. V lanski sezoni je Janko Sagaj v 55 nastopih slavil 14-krat, temu je dodal 12 drugih in 8 tretjih mest. Prav število drugih mest ga je na koncu postavilo na sam vrh, saj je brat Jože, s katerim sta bitko za vozniški prestol bila že v letu 2019, osvojil enako število zmag, a kar šest drugih mest manj.

Najboljši trener: Zvonko Osterc

Zvonko Osterc je še drugič odkar Kasaška zveza Slovenije podeljuje nagrade v okviru tradicionalne vsakoletne kasaške akademije postal najboljši trener leta. Dvakrat je s svojo Kobilarno OZT osvojil tudi naziv najboljšega lastnika. V lanski sezoni so njegovi konji nastopili na 52 dirkah in slavili na skoraj tretjini od teh – 17.

Najboljši lastnik: Ekipa S.K.P.

Najboljši lastnik kasačev v letu 2020 je EKIPA S.K.P. Ekipa, sestavljena iz začetnic priimkov Sagaj, Kosi in Pozderec, ki pa imajo pridruženih še mnogo ‘pomočnikov’, je v pretekli sezoni pokorila slovensko kasaštvo. Njihovi konji so dosegli 14  zmag, 11 drugih in 8 tretjih mest, ob tem pa so njihovi varovanci pritekli še za skoraj 31.500 evrov nagrad.

Najboljši rejec: Branko Slana

Branko Slana je po zaslugi svojega največjega rejskega dosežka v karieri, Froda S, lani postal najboljši rejec kasačev v Sloveniji. A Frodo in njegova zgodba nista naključje, saj je v tem skritega več kot 40 let trdega in marljivega rejskega dela, ki ob blišču tako izjemnih rezultatov, kot jih je lani dosegal Frodo, pogosto ostane prezrto.

Konj leta: Frodo S

Frodo S je v letu 2020 postavil mejnike, ki bodo slovensko kasaštvo zaznamovali še leta. Težko je namreč verjeti, da lahko v kratkem kakšen kasač v zgolj enem koledarskem letu postavi kar 6 državnih rekordov in obenem zasluži neverjetnih 44 tisoč evrov! Frodo je po točkovanju za konja leta zbral kar 6152, kar je rekord odkar konja leta izbiramo po točkah. Frodo je leto zaključil s šestimi zmagami, štirimi drugimi in dvema tretjimi mestoma v 18 nastopih. Zaslužil je več kot 44.000 evrov.

Zmaga v državnem prvenstvu 3-letnikov: Dear Abby

Lanskoletno državno prvenstvo triletnikov je postreglo z razburljivo dirko in dokazalo, kako nepredvidljivo je lahko kasaštvo. Zmagala je Dear Abby z voznikom Viktorjem Dolinškom, trenerka, rejka in lastnica pa je Darja Trontelj Dolinšek. Dear Abby je sicer že pred prvenstvom večkrat opozorila nase, med drugim tudi v kvalifikacijah za prvenstvo, a je šele v prvenstvu dosegla krstno zmago. Za Viktorja Dolinška je to prva rejska zmaga v karieri.

Zmaga v derbiju: Maugli

Maugli je zmage osvajal vse od Italije do Madžarske, presenečenja pa ni dopustil niti v dirki kariere. V 30. slovenskem kasaške derbiju je tako z izjemno suvereno predstavo tekmecem onemogočil kakršnekoli upe na senzacijo in je lovorjev venec zanesljivo pripeljal v hlev Sagajevih v Ključarovcih. Lastniška ekipa je svoj zbir obogatila še s tretjim mestom Don Saxoja, družina Sagaj pa odnesla redko viden rejski trojček v največji kasaški dirki pri nas, saj je tudi Analin, druga v derbiju, produkt njihovega hleva.

Posebni dosežki: Frodo S (šest državnih rekordov)

Frodo je za začetek izjemnega leta 2020 nanizal tri zaporedne zmage, kmalu zatem pa kot za stavo nadaljeval s podiranjem državnih rekordov. Postavil je absolutni slovenski rekord na srednjo distanco 1:12,9, ki ga je kasneje premaknil še za 3 desetinke, na fenomenalnih 1:12,6 (2140 metrov). Hkrati je s časom 1:11,6 popravil tudi slabo leto dni star absolutni rekord slovenske reje. Ni pa se pri tem ustavil – lotil se je tudi absolutnega rekorda na dolgo stezo. Najprej ga je izenačil s časom 1:14,9 na 2660 metrov, a ker je šlo za štart iz obrata, je to pomenil tudi nov rekord pri tej vrsti štarta in rekord na dolgo distanco za 4-letnike. Le nekaj nastopov kasneje pa je tudi absolutni rekord zalučal še za 7 desetink in kronometre na distanci 2640 metrov ustavil pri kilometrskem času 1:14,2. Za nameček je popravil še slovenski rekord na dolgo distanco na 800-metrskih stezah s časom 1:15,6.

Posebni dosežki: Tiffany Stars (absolutni državni rekord)

Če smo kar 15 let čakali, da je leta 2019 Jopi postavila nov slovenski absolutni državni rekord s časom 1:11,8, smo nato leta 2020 uživali v novih podvigih slovenske reje. Najprej je rekord za dve desetinki postavil novi konj leta Frodo S, nato pa je letvico še desetinko višje dvignila 7-letna Tiffany Stars, potomka Persugilla in Taf Star Vite, vzrejena v hlevu Petra Zadela starejšega, ki jo je do novega rekorda pripeljal njegov sin Peter Zadel mlajši na švedskem hipodromu Tingsryd (beri: tinsrid) 16. avgusta 2020. Trenerka in lastnica kobile je bila ob tem dosežku Kim Hägstrom.

Življenjsko delo: Milan Seršen

Milan Seršen je rasel in živi s konji kasači. Reja konj, trening in kasaške dirke so bile in so način življenja na kmetiji Seršen v Veržeju. Svoj prvi nastop je opravil že v 80 letih s kobilo Dito II, prvo zmago pa dosegel nekaj let kasneje s kobilo Fireto. Nato je med drugim zmagoval še s Fidasom, Feno, Fendo, Fildo, Fisto in Fenito. Skupno je dosegel skoraj 30 zmag, a največji uspeh je drugo mesto v slovenskem kasaškem derbiju leta 1992 s kobilo Feno v Ljubljani. V zadnjih letih je največ trenerskih uspehov požel s Fjorijem, ki je leta 2017 osvojil državno prvenstvo dveletnikov.

Življenjsko delo: Ive Dovžan

Ive Dovžan je naš najstarejši aktivni tekmovalec. Konec lanskega leta je upihnil že 80. svečko, kljub temu pa kleni Gorenjc še ne razmišlja, da bi odložil kasaške vajeti. Njegova kariera se meri v desetletjih, čeprav se je konjem resneje posvetil šele potem, ko je na stranski tir postavil kariero glasbenika. Najboljšega konja je dočakal v zrelih letih – Udar’s ali kot mu pravi sam Gudi, mu je pritekel že 15 zmag, a se pri tem še ne mislita ustaviti, saj se že pripravljata na novo sezono.

Vsem nagrajencem iskrene čestitke!

Fotografije in oblikovanje: Jošt Dolinšek in Boris Vranič

Nazaj