Izvrsten nastop Ajde in Rigilla za novo slovensko zmago v Trstu

Slovenski kasači so decembra nadaljujejo z izvrstnimi rezultati na italijanskih hipodromih. Za novo zmago sta poskrbela Rigill in Ajda Gorenc, ki sta v konkurenci 12 kasačev iz zahtevne štartne pozicije 10 s premeteno taktično predstavo pritekla na prvo mesto. Med sicer kopico slovenskih predstavnikov smo se v torek lahko veselili še dveh četrtih mest, ki sta jih dosegli italijanski kobili v slovenskem lastništvu Vittorina Jet in Bershka MMS.

Rigill je 6-letni potomec lani preminulega slovenskega šampiona Persugilla in kobile Rio Vista Vite. Njegov rejec je Tomaž Lavrenčič, ki nas je pred tremi leti mnogo prezgodaj zapustil. Rigill je bil šele njegov tretji konj, že s svojim prvim, Riogillom pa je dosegel izjemne uspehe – leta 2014 v Ljutomeru je z Mirkom Gregorcem v sulkiju celo osvojil slovenski kasaški derbi. Tomaž je pred dobrim desetletjem tako utiral pot reji kasaških konj v vipavski dolini, po njegovi smrti pa se tam s kasači ukvarja le še Branko Tomažič.

Za Rigilla je to že četrta letošnja zmaga, druga v Italiji. Prvi dve je dosegel v Sloveniji s svojo lastnico Anjo Medle v sulkiju, edino preostalo italijansko pa z Jožetom Sagajem mlajšim. Za Ajdo Gorenc je bil to šele četrti nastop v Italiji in prva zmaga. Za Rigilla je sedla sploh prvič v karieri in že poskrbela za novo zmago muhastega rjavca.

Video

Rigillova mati Rio Vista Vita, sicer avstrijskega registra, je potomka Euro Hita in kobile Roses Or Love (od Shogun Lobella). Ima 5 potomcev, od katerih so trije prišli na stezo, poleg omenjenih Riogilla in Rigilla trenutno nastopa tudi 3-letna Rio Flora.  

V Trstu je nastopila tudi plejada drugih slovenskih konj, najuspešnejši pa sta bili Vittorina Jet z voznikom Paolom Scamardello in Bershka MMS z Markom Slavičem, ki sta osvojili četrto mesto.

Nazaj