Maugli in Analin glavna favorita v boju za lovorjev venec

Letošnji kasaški derbi bo nekoliko drugačen kot običajno, saj bomo na štartu videli kar 13 kasačev, kar je posledica odpovedi kvalifikacij zaradi slabega vremena. Strokovni odbor KZS se je tako odločil, da omogoči nastop v derbiju vsem, ki za to izpolnjujejo pogoje, takih pa je bilo trinajst. Med nastopajočimi žal ne bo prvega 'zvezdnika' generacije Froda S, ki še naprej navdušuje na Švedskem, kjer kot za šalo podira slovenske rekorde.

V derbiju je tako zbrana (vsaj na prvi pogled) precej neizenačena konkurenca. Izmed trinajsterice nastopajočih jih še kar 5 čaka na svojo prvo zmago (Laos, Briljantina Peška, Alianca NJ, Lucifer B in Iron Road), še 5 pa jih ima le eno (Brandy, Lady Princess, Erotico, Denisa in Nancy di Genio). Trije močno odstopajo in sicer Don Saxo s tremi, Analin s šestimi in Maugli z devetimi, slednja z več kot 12 oz 14 tisočaki kariernega zaslužka odstopata tudi po tem kriteriju. Brez težav ju zato lahko označimo za glavna favorita.


1 Analin

Na poziciji številka 1 bo derbi začela lanska prvakinja 3-letnikov Analin, ki je letos odlično nastopala na italijanskih stezah, domačih dirk pa ni okusila. Tudi zato jo je težko uvrščati po formi med ostale derbiste, a spomin na lanske predstave, 6 zmag v karieri ter zavidljivi letošnji rezultati so vsekakor odlična napoved. Skupaj z ugodno štartno pozicijo zato skoraj ni dvoma, da je uvrstitev na stopničke povsem realen cilj.

2 Brandy

Brandy je letos še nekoliko dvignil svoj performans, višek pa je bila junijska zmaga v Ljutomeru. Kljub temu da ne spada v sam vrh generacije, je že nekajkrat pokazal tako hitrost kot vzdržljivost. Prvič bo sicer nastopil na dolgi distanci, a ob dobrem štartu, za kar ima s solidno štartno številko vse predispozicije, lahko zagotovo konča na nagrajenih mestih.

3 Lady Princess

Lady Princess je svojo edino zmago dosegla lani, ko je imela obilo težav z galopi. Letos se je teh nevšečnosti otresla in v treh nastopih zabeležila drugo in dve tretji mesti. Če je rezultatski vzpon kazatelj tudi dobre forme, si lahko obeta uvrstitev na nagrajena mesta, za kaj več, pa bo potrebovala tudi dobršno mero sreče.

4 Laos

Laos je v svojih treh sezonah dirkanja nanizal že lepo število nastopov in večino je končal na nagrajenih mestih. Enkrat je bil drugi in kar petkrat že tretji, manjka mu le še zmaga. Iz prve vrste naskok na nagrajena mesta za Laosa ne bi smel biti vprašanje, a tudi za njega težko napovedujemo nastop na dolgi distanci, saj kaj takega v svoji športni karieri še ni izkusil.

5 Briljantina Peška

Briljantina Peška je potomka renomiranih staršev, ki že nekaj časa nakazuje, da se razvija v odlično tekmovalko. Podobno kot Laos tudi ona v karieri še čaka prvo zmago, a je v 15 nastopih vseeno že dosegla tri druga mesta in eno tretje. Prav v zadnjem nastopu je končala tik pod vrhom, iz česar bo črpala motivacijo za nastop v dirki življenja.

6 Maugli

Na številki šest pa se bo svojim sanjam naproti podal prvi favorit Maugli. Skoraj vsak drug nastop je zmagal, skupno pa dosegel že 9 prvih mest. Navdušuje tako doma kot v tujini, saj je že slavil v Italiji in na Madžarskem. Prav pri vzhodnih sosedih je avgusta navdušil z izjemno predstavo, ki mu upravičeno vliva ogromno samozavesti. Tudi njegovi osebni rekordi ter aktualna forma le potrjujejo dejstvo, da bodo ostali tekmovalci za lovorjev venec morali v prvi vrsti premagati ravno njega.

7 Alianca NJ

Prvo vrsto zaključuje Alianca NJ, ki jo na slovenskih hipodromih spremljamo že tretje leto. Večjih uspehov zaenkrat ni dosegla, je pa pridna zbirateljica denarnih nagrad. Doslej je bila v karieri dvakrat druga in dvakrat tretja, med lepim številom nastopov pa najdemo tudi takšnega na 'derbi distanci'.


8 Erotico

Drugo vrsto pričenja Erotico, še eden izmed tistih z zares zvenečimi imeni v svojem potnem listu. Športno pot je pričel letos in že v drugem nastopu zmagal. Kljub temu se zdi, da mu za dirko kariere še manjka nekaj izkušenj, a kot precej nepopisan list ter s številko 8 v zavetju aktualne prvakinje, zagotovo lahko pripravi kakšno presenečenje.

9 Lucifer B

Na devetici štarta Lucifer B, brat slavnega Lutherja Kinga, ki pa po renomeju za starejšim bratcem še zelo zaostaja. Skozi dosedanjo kariero se je boril z obilico 'vedenjskih muh', saj je več kot polovico nastopov končal predčasno. Prav omenjeno je razlog, da še nikoli ni prikasal med prvo trojico, vse omenjeno pa pred derbijem sproža več vprašanj kot odgovorov.

10 Iron Road

Iron Road je med najmanj izkušenimi kasači v letošnjem derbiju. Z le dvema nastopoma namreč ne daje niti dovolj podatkov, da bi ga lahko poznavalci resneje ocenili. A derbi je le dirka, ki se je ne izpusti. V preteklosti smo videli že mnogo presenečenj in prav na to računa Iron Road.  

11 Nancy di Genio

Nancy di Genio se letos še ni resneje pokazala slovenski publiki. V edinem nastopu je odstopila, sicer pa se je po lanskem rezultatskem dvigu konec leta nekoliko spustila. V karieri ima že eno zmago in tri tretja mesta, uvrstitev med nagrajence pa bi bila glede na dolg premor, ki si ga je vzela, že lep uspeh.

12 Denisa

Denisa je ena izmed kasačev, ki je kljub malo izkušnjam in hendikepu štarta iz druge vrste, med najpogosteje omenjenimi potencialnimi presenečenji, ki lahko favoritom zagrenijo 'dirko življenja'. Svoj nastop življenja je po dveh zaporednih drugih mestih pokazala z zmago v Ljutomeru v začetku avgusta in z njo zelo resno opozorila na svoj talent.

13 Don Saxo

Na čisto zadnji, za derbi zelo neobičajni poziciji 13, pa stoji Don Saxo, ki je letos na kasaško prizorišče udaril kot strela. Kariero je začel pozno, šele to sezono, a v prvih treh nastopih odnesel prav toliko zmag, nazadnje pa v Ljutomeru moral priznati premoč, a še vedno dirko končal kot drugi. Prav gotovo sta hlevska kolega Analin in Maugli trenutno še malce 'spredaj', a Don Saxo, ki spada v širši krog favoritov, bo pripravljen izkoristiti vsako priložnost.

Nazaj