Dobili bomo desetega zmagovalca pokala mesta Ljubljana

V Ljutomeru so kasači na velikonočni ponedeljek uspešno otvorili novo sezono, že na drugem tekmovalnem dnevu te sezone, tradicionalnih majskih dirkah v prestolnici, pa jih čaka prvi spomladanski vrhunec. Govorimo seveda o veliki dirki za pokal mesta Ljubljana, ki se bo letos odvila že desetič. Gre za dirko z nagradnim skladom 3.000 evrov, ki je namenjena neke vrste drugi kakovostni skupini slovenskih kasačev. V preteklosti so dirko dobivali odlični konji, ki so običajno kasneje prestopili tudi v najvišji rang dirk na domačih hipodromih.

Prvo izvedbo leta 2013 je osvojil Porshe MP lastnika in trenerja Milana Prašnikarja, noben kasač pa doslej dirke ni uspel osvojiti dvakrat, mnogi tudi zato, ker so napredovali od zmage, ki je dober test pred prehodom v močnejši rang tekmovanj, v odprto slovensko skupino kasačev.

Med vozniki so doslej trije osvojili pokal mesta Ljubljana dvakrat in sicer Jože Sagaj mlajši, Peter Zadel mlajši in Darja Trontelj Dolinšek, ki lahko z Michelle letos ponovi lansko zmago.

Vsi pretekli zmagovalci:

Leto Zmagovalec Voznik Distanca Km. čas
2013 Porshe MP Peter Zadel ml. 2100 mA 1:17,2
2014 Florko Darko Sodec 2100 mA 1:18,6
2015 Dream Catcher Peter Zadel ml. 2100 mA 1:17,4
2016 Sun Naglo OM Jože Sagaj ml. 2100 mA 1:18,7
2017 Narcis Peški Marko Gorenc 2100 mA 1:16,9
2018 Didier Bleu Darja T. Dolinšek 2100 mA 1:16,9
2019 Ain't She Perfect Lučka Müller 2100 mA 1:15,8
2020 Magic Look Jože Sagaj ml. 2100 mA 1:18,8
2021 Michelle Darja T. Dolinšek 2100 mA 1:17,9

In kdo so udeleženci letošnjega pokala mesta Ljubljana?

1 Planet

Odlični Šentjernejčan Planet (Impeto Grif - Picabo Street), rejca, lastnika in voznika Slavka Franka je letošnjo sezono otvoril z nastopom na velikonočnih dirkah v Ljutomeru. S Planetom je Slavko je po odličnem Pitonu, ki je zanj osvojil tudi dirko vseh dirk derbi, znova dobil izjemen talent, ki mu prinaša nepozabne rezultate. Planet je v karieri dosegel šest zmag in kar 26 uvrstitev med prve tri, že večkrat pa je štrene premešal tudi zgoraj naštetima Michelle in Don Saxoju, ki sta tokrat v vlogi glavnih favoritov. Planet na letošnjem debiju v Ljutomeru še ni pokazal vsega kar zna, če pa je po čem postal znan tekom svoje kariere, pa je to dejstvo, da ga pred nobeno dirko ne smemo ocenjevati na podlagi preteklih rezultatov.

2 Louise Luna

Louise Luna (Yankee Slide - La Luna) je po odličnih sezonah 2019 in 2020 nekoliko umirila rezultatsko krivuljo, še vedno pa se pogosto znajde med najboljšimi. Čeprav šteje že 9 let, lahko v kateremkoli trenutku preseneti. Tokrat jo sicer težko štejemo med favorite, a konkurenti nikakor ne bodo smeli pozabiti nanjo v trenutkih, ko se bo dirka lomila. Vozil jo bo njen standardni voznik Rene Hanžekovič.

3 Dante MS

Dante MS (Victory Scream - Dakota MS) je s 14 leti najstarejši aktivni kasač na naših stezah. Njegova dolgoživost in mladostna energija, ki jo kažeta z voznikom Rokom Bruncem, je zgled marsikateremu tekmovalcu. Zadnja leta sicer redko posežeta po najvišjih mestih, a dolgoletne izkušnje lahko na dober dan tudi bogato unovčita. V konkurenci le šestih konj in relativno dobri štartni poziciji, se lahko hitro znajdeta v poziciji za napad na stopničke.

4 Fauna V

Tudi Fauna V (Mystical Crown - Fire Girl) spada med izkušenejše konje naših hipodromov. Pri devetih letih se še vedno lahko pohvali, da je med najboljšo trojico končala v več kot polovici dirk, v katerih je nastopila. Zadnjih osem nastopov je vselej zaključila na nagrajenih mestih, poznavalci pa še dobro pomnijo njen fantastični nastop v lanskoletni revijalni dirki voznic, kjer je slavila v 200 metrnem šprintu in si nadela titulo najboljše šprinterke slovenskih kasaških stez. Na vajetih bo znova njen trener Branko Seršen.

5 Don Saxo

Eden najbolj vročih favoritov je zagotovo Don Saxo (Saxo de Vandel - Dinka). Don Saxo blesti že od svojega prihoda na stezo pred približno dvema letoma. V 27 nastopih je dosegel že osem zmag ter se skupno kar 22-krat zavihtel med prve tri uvrščene. Letošnjo sezono je odprl z zmago, v lanski izvedbi pokala mesta Ljubljana pa je bil tretji za zmagovalko Michelle in Fjorijem. V prid mu vsekakor gre tudi dejstvo, da za njim sedi najboljši voznik zadnjih dveh sezon Janko Sagaj.

6 Michelle

Lanskoletna zmagovalka Michelle (Impeto Grif - Money Falu) je lani v pokalu mesta Ljubljana zabeležila prvo zmago sezone, nato pa jih je nanizala še 7, s čimer je le za eno zmago zaostala za nazivom najboljšega slovenskega konja po prvih mestih. Letos Michelle še nima dirke, a kljub temu poleg Don Saxoja velja za glavno favoritko dirke. Postane lahko sploh prvi kasač z dvema zmagama v tej prestižni dirki. Njena voznica Darja T. Dolinšek je lani osvojila še peti naziv najboljše voznice, tudi letošnjo sezono pa je odlično otvorila v Ljutomeru.

________________________________
Poleg pokala mesta Ljubljana bo na sporedu še kopica drugih zanimivih preizkušenj, med katerimi velja izpostaviti odprto dirko, v kateri se bosta vrhunska slovenska kasača Magic Look, zmagovalec lanskega jesenskega kriterija, in Ain't She Perfect, nekdanja zmagovalka pokala mesta Ljubljana, zoperstavila najboljšim importom slovenskih kasaških hlevov, Take Me Homeu, Vittorini Jet, Kracku du Clocherju in drugim.

Nazaj