Derbisti 2022

ANABELLA

Anabella je sicer v karieri dosegla »le« dve zmagi v 24 nastopih, a ima izmed vseh derbistov daleč največ kariernega zaslužka, skoraj 10.000 evrov. Večino je nabrala kot dve- in triletnica v Italiji, kjer je dosegla tudi eno od zmag. Letos pravo formo še išče. V petih štartih je najvišje posegla po tretjem mestu, kvalifikacije pa končala na četrtem.

UNDER PRESURE

Under Presure je za las izgubila kvalifikacije proti Night Dancerju. Zgodaj je dokazala svoj talent in doslej četrtino svojih nastopov končala kot zmagovalka. Večino od več kot 7.500 evrov zaslužka je pridirkala v Italiji, kar enajstkrat pa se je v šestnajstih nastopih uvrstila med prve tri. V zadnjih treh nastopih je zabeležila drugo mesto in spada v ožji krog favoritov.

NIGHT DANCER

Night Dancer je s kariero pričel šele letos, a glede na prikazano ga uvrščamo v sam vrh favoritov za lovorjev venec. V šestih nastopih je namreč dosegel kar 4 zmage in eno drugo mesto, slavil pa je tudi v drugi kvalifikacijski skupini za derbi. Njegov osebni rekord 1:16,5 je drugi najboljši med derbisti.

LUXURY ICE

Luxury Ice je lani osvojila državno prvenstvo 3-letnikov, potem ko je v cilj sicer pritekla kot tretja. Ima šele 10 nastopov, poleg dveh zmag pa se ponaša še dvema drugima in dvema tretjima mestoma. Polovica kariernega zaslužka izvira iz zmage v prvenstvu, njen realni domet po ocenah poznavalcev pa je druga polovica nagrajenih mest.

PREMAL MS

Premal MS je pred kvalifikacijami veljal za absolutnega favorita za derbi, a nato prav v zadnji dirki pokazal nekaj šibkosti. Nezanesljiv nastop se je sicer še vedno končal z drugim mestom, kar je po štirih zmagah šele njegov prvi poraz v karieri. V tretjem nastopu je v močni dirki na Madžarskem dosegel najboljši čas generacije 1:15,1. Ob Night Dancerju velja za top favorita.

CIARA TP

Ciara TP je navduševala predvsem v lanski sezoni, medtem ko je letošnjo pričele precej pozno. Je tudi edina izmed favoritov, ki je izpustila kvalifikacije. Nastop je sicer imela zagotovljen zaradi kariernega zaslužka, ki znaša slabe štiri tisočake. V dvanajstih nastopih je enkrat slavila, polovico dirk pa končala na stopničkah. Letos je nastopila le enkrat in v Trstu ostala brez plasmana.

INDI KP

Indi KP je hitro pričel kariero, dirkal pa je večinoma v Italiji, saj v koronskem letu 2020 v Sloveniji praktično ni bilo dirk za dveletnike. V trinajstih nastopih je še brez zmage, ima pa eno drugo in eno tretje mesto. Glede na prikazano v kvalifikacijah bi osvojitev nagrade potešila pričakovanja.

MAYA VIVA

Maya Viva je verjetno največje presenečenje kvalifikacij. Zmagala je namreč v prvi skupini in premagala celo Premala MS, s časom 1:19,8 pa postavila najboljši čas med štiriletniki na to distanco. Letos je v sijajni formi, saj je zmagala trikrat v štirih nastopih, enkrat pa je bila tretja. Spada med vroče kandidate za vrh.

RAMZES

Ramzes je lani osvojil drugo mesto v prvenstvu, ta nagrada pa predstavlja skoraj tri četrtine njegovega kariernega zaslužka. Lani je ob tem osvojil še eno drugo in eno tretje mesto, medtem ko je bilo edino letošnje drugo mesto lastovka, ki zaenkrat ni prinesla pomladi. V derbi se je uvrstil zaradi svojega zaslužka, če pa v nekaj tednih ne najde dobre forme, bo težko upal na vidnejši rezultat.

VICTORY SOUL MAN

Victory Soul Man je v kvalifikacijah za derbi razočaral. Sploh prvič je ostal brez stopničk in se v dirko življenja kvalificiral po zaslužku in zaslugi odličnih dosedanjih rezultatov, ko je v osmih štartih dosegel tri zmage, dve drugi in dve tretji mesti. V derbiju bo poskusil popraviti vtis, glede na do sedaj prikazano pa se nahaja v širšem krogu favoritov.

DENIT

Denit je eno najprijetnejših presenečenj kvalifikacij. S tretjim mestom ter zanesljivo in suvereno predstavo v drugi kvalifikacijski skupini je dosegel največji uspeh v karieri. Že nastop v derbiju je zanj velika nagrada, hkrati pa priložnost, da še enkrat ponovi predstavo na dolgo distanco, ki mu očitno ustreza. Prvo zmago še čaka, doslej pa je osvojil dve drugi in tri tretja mesta.

MERLOT B TOMAŽIČ

Tudi Merlot B. Tomažič je presenetil v kvalifikacijah. Čeprav ima od vseh udeležencev daleč najmanj zaslužka (le 300 evrov) in daleč najmanj izkušenj (le trije nastopi), je kljub galopu in precejšnjemu zaostanku na pričetku kvalifikacij uspel dirko zaključiti z odličnim sprintom in četrtim mestom. Prav zaradi omenjenega je njegove možnosti zelo težko oceniti, zagotovo pa bo uvrstitev na nagrajena mesta velik uspeh.

REZERVE

 

1

MON AMI PEŠKI

Hlev Peški

KK Stožice Ljubljana

MAGO D´AMORE

19,0 s

1.767 €

R

2

PIERRE

Zrinjanin Lana

KK Šentjernej

ALWAYS KING

18,9 s

1.248 €

R

3

MY PRIDE

Forna d.o.o.

KK Stožice Ljubljana

SOLITARY CHIP

20,3 s

1.073 €

R

4

JUST A GIGOLO

KD Team Jerovšek

KK Komenda

ANGUS HALL

18,6 s

897 €

R

5

OLJA

Dolinšek Viktor

KK Stožice Ljubljana

IGOR FONT

18,9 s

524 €

R

6

MAKY

Prebil Marjan

KK Komenda

IMPETO GRIF

19,8 s

475 €

R

Nazaj